Kenapa begitu ramai orang mengalami kekurangan PROTIN??
Saya baru usai membaca nota yang Dr Bruce Miller tulis tentang "Kenapa kita perlukan makanan tambahan PROTIN"
Menariknya.. kos bukanla satu masalah tetapi KUALITI PROTIN yang kita makan.
Bolekah kita bergantung kepada Pasar Raya tempatan untuk memenuhi keperluan PROTIN kita dengan sempurna?
Pengeluaran, Pemprosesan & Penyediaan makanan protin sebenarnya menjejaskan nilai pemakanan dalam makananxx ini.
Antaranya:
- pemanasan seperti dalam pempasteuran
- tekanan permukaan seperti dalam penghomogenan susu
- tambahan bahanxx kimia seperti asid,bes & garam
- pembekuan
- proses dehidrat
- penyimpanan
- pengangkutan
Kualiti protin boleh berkurangan dalam pemprosesan daging lembu..
Kepada ramai orang, susu merupakan "makanan sempurna". Imej susu yang begitu positif adalah akibat kempen pengiklanan yang berkesan.
Kualiti protin dalam susu mungkin lengkap serta tinggi dari segi biologi, malangnya susu lembu mengandungi hanya kiraxx 3.5 % PROTIN. Tambahan pula ramai yang tidak berupaya mencerna susu lembu. Terlalu ramai yang mengalami alergi susu tanpa mengetahui punca ketidakselesaan masingxx.
Susu dikaitkan dengan:
- inflmasi tekak
- asma
- kahak berlebihan
Baby yang bergantung penuh pada diet susu lembu bole mengalami:
- kolik
- cirit birit
- sembelit
- ruam lampin
Salam sayang
Zalmin Zakaria
#kelabbloggerjutawan
#korangtautak
#kttshaklee
#kembalifitrah
#rejuvenationshaklee
No comments:
Post a Comment