Tuesday, 8 September 2015

Jenis makanan apakah yang sesuai untuk orang yang berusia 40an?

Jenis makanan apakah yang sesuai untuk orang yang berusia 40an? 

Tentu sekali makanan yang bergizi & dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Orang yang memasuki usia ini harus benarxx menjaga keadaan tubuhnya kerana pada usia inilah pelbagai penyakit mulai menyerang kita.


Makanan & zat yang disarankan untuk dimakan adalah:

  • Makanan yang mengandungi banyak antioksidan & serat. Boleh diperolehi daripada buah & sayuran. Kena makan sekurangxxnya 5 bahagian. Antioksidan & serat sangat bermanafaat untuk mengurangkan risiko kanser, mengurangkan kolesterol & penuaan awal.
  • Kacang mengandungi sumber nutrisi seperti Vitamin E, B & arginine yang baik untuk meningkaat kekebalan tubuh. contoh kacang; kacang tanah & hazelnut.
  • Zat besi boleh didapati dengan memakan hati haiwan, daging merah tanpa lemak, bayam @ sayuran hijau yang lain. Zat besi dapat mengikat oksigen, meningkatkan hemoglobin & juga sistem pertahan tubuh.
  • Ikan, telur, produk susu, ayam, hati dipercayai sebagai penghasil Vitamin B12 yang banyak. Vitamin B12 dalam jumlah sedikit bole didapati di dalam tempe, soya & rumpai laut. Fungsi Vitamin B12 adalah meminimumkan serangan penyakit jantung, melindungi sel saraf & mengubah kabohidrat, protein serta lemak menjadi tenaga.



Shaklee ada set khas untuk wanita..

  • Ostematrix - mengelakkan  penyakit osteoporosis; menstabilkan tekanan darah; meringankan stress
  • Omega Guard - melicinkan kulit; mencegah salur darah dari tersumbat;mengurangkan risiko sakit jantung; mengimbangi perubahan & kepekatan hormon PMS wanita.
  • GLA - membantu mengawal & menagtur kitaran haid; melegakan PMS; membantu dalam menangani gejala menopos


3 comments:

  1. Wanita umur 30an ke atas sepatutnya dah kena start jaga kesihatan. Apatah lagi yang berumur 40an ke atas. Sama-sama la kit menjaga kesihatan dengan mengamalkan suplimen tambahan.

    ReplyDelete