Jenis makanan apakah yang sesuai untuk orang yang berusia 40an? Tentu sekali makanan yang bergizi & dapat meningkatkan daya tahan tubuh. Orang yang memasuki usia ini harus benarxx menjaga keadaan tubuhnya kerana pada usia inilah pelbagai penyakit mulai menyerang kita.
- Makanan yang mengandungi banyak antioksidan & serat. Boleh diperolehi daripada buah & sayuran. Kena makan sekurangxxnya 5 bahagian. Antioksidan & serat sangat bermanafaat untuk mengurangkan risiko kanser, mengurangkan kolesterol & penuaan awal.
- Kacang mengandungi sumber nutrisi seperti Vitamin E, B & arginine yang baik untuk meningkaat kekebalan tubuh. contoh kacang; kacang tanah & hazelnut.
- Zat besi boleh didapati dengan memakan hati haiwan, daging merah tanpa lemak, bayam @ sayuran hijau yang lain. Zat besi dapat mengikat oksigen, meningkatkan hemoglobin & juga sistem pertahan tubuh.
- Ikan, telur, produk susu, ayam, hati dipercayai sebagai penghasil Vitamin B12 yang banyak. Vitamin B12 dalam jumlah sedikit bole didapati di dalam tempe, soya & rumpai laut. Fungsi Vitamin B12 adalah meminimumkan serangan penyakit jantung, melindungi sel saraf & mengubah kabohidrat, protein serta lemak menjadi tenaga.
No comments:
Post a Comment