Tuesday 14 October 2014

DIABETES Vs NASI


Bila kita Tanya soalan NASI??  pada pengidap DIABETES KRONIK, sebahagian besar Akan kata NO NO NO NO. Persoalannya sejauh mana nasi perlu dielakkan??

Nasi merupakan makanan Dalam kumpulan karbohidrat kompleks dan Dalam kumpulan ni Ada beberapa jenis gula ringkas yang disatukan Dalam satu rangkaian. Contoh.. Roti, bihun, mi, pasta..



Badan kita perlu kan glukos, jenis gula ringkas untuk menghasilkan tenaga. Tenaga ni perlu bagi memastikan fungsi organ asas seperti Jantung, mata dan sebagainya berjalan dengan lancar Tanpa gangguan.

AWAS GULA TERSEMBUNYI..

Produk akhir NASI adalah glukosa namun gula (table sugar) datang Dari 2 jenis gula ringkas iaitu glukosa & fructose. Ia mudah dipecahkan & meningkatkan paras gula Dalam darah dengan mudah.

Pengidap DIABETES digalakkan melebihkan pengambilan fibre ketika mengambil makanan berkarbohidrat seperti makan lebih sayurxxan @ mengambil produk mil penuh seperti beras perang, bashmati, tepung atta, biscuit @ roti whole meal..

APA JUA MAKANAN BAIK SEKALIPUN JIKA DIAMBIL BERLEBIHAN TETAP MEMUDARATKAN!!!

TIDAK PERLU PANTANG NASI

Untuk pengetahuan 1 mangkuk NASI bersamaan dengan 3 keping ROTI. Bagi kebanyakan pesakit DIABETES, mereka cepat lapar selepas 2 jam makan roti berbanding ngan NASI. Cara terbaik, Tukar kepada beras perang @ basmathi.

AMBIL BUAH IKUT KUANTITI DIBENARKAN


  • 1 Biji buah epal saiz sederhana
  • 1 Biji buah limau saiz sederhana
  • 1 Biji buah pear saiz sederhana
  • 1 Biji buah pisang saiz sederhana
  • 2 ulas buah durian saiz kecik
  • 2 Biji manggis saiz kecik
  • 2 Biji buah kurma saiz kecik
  • 6-8 Biji ANGGUR
  • 1 potong tembikai
  • 1 potong tembikai susu
  • 1 potong betik
Salam Sayang
Zalmin Zakaria

1 comment: